De Twickeler Houtzaagmolen

Welkom bij de Twickeler Houtzaagmolen

De Twickeler Houtzaagmolen De Twickeler Houtzaagmolen ligt dicht bij de weg van Delden naar Hengelo vlak achter hotel Carelshaven. De molen werd in 1771 in opdracht van Carel George Graaf van Wassenaer Obdam gebouwd.
Ruim tweehonderd jaar is hier hout gezaagd. In die periode zijn verschillende aanpassingen aan de machines gedaan om met nieuwste technieken te kunnen werken. Eerst werd er op windkracht gezaagd, vervolgens met een stoommachine en daarna elektrisch totdat in 1975 de zagerij een nieuw gebouw in gebruik nam.

Na een grondige restauratie in 1988 en 1989 is de Twickeler Houtzaagmolen in 1990 heropend. In 1989 heeft de "Stichting Beheer Houtzaagmolen Twickel" het beheer en het onderhoud overgenomen. Een groep enthousiaste vrijwilligers is constant bezig de molen in optimale conditie te houden en staat klaar om u te ontvangen en rond te leiden. Hoewel de windmolen reeds lang is verdwenen blijven wij nog steeds over 'de molen' spreken.

Deze website probeert u een indruk te geven van de molen zelf, zijn geschiedenis en het zagen. Maar de geur van gezaagd hout, het trillen van het gebouw bij het zagen en de gastvrijheid van onze vrijwilligers, en nog veel meer kunt u pas echt ervaren bij een bezoek aan onze houtzaagmolen.

De Twickeler Houtzaagmolen is het gehele jaar geopend voor publiek. U bent uiteraard van harte welkom. Hoewel er niet meer op commerciële basis hout wordt gezaagd zijn we bereid u te laten zien hoe hier in de loop der eeuwen dikke bomen tot balken en planken werden verzaagd.

Naar de homepage. Stichting Beheer houtzaagmolen Twickel
 
 

momentje...