De Twickeler Houtzaagmolen

Locatie

Twickeler HoutzaagmolenDe Twickeler Houtzaagmolen ligt vlak bij de weg van Delden naar Hengelo, achter hotel Carelshaven. Dit hotel heeft een historische band met de zaagmolen. Het was vroeger een schippersherberg voor de schippers die met hun Enterse zompen de Twickeler Vaart bevoeren en gebruik maakten van het haventje de bij de houtzaagmolen. De naam "Carelshaven" verwijst nog naar de oprichter van zowel de zagerij als deze vaart: Carel George Graaf van Wassenaer Obdam.
Als we naast Carelshaven de Zaagmolenweg ingaan komen we langs de Oelerbeek. Aan de overkant van deze beek zien we een opslagterrein van de huidige houtzagerij Twickel. Hier liggen grote stapels stammen en planken. Hoe verder we het weggetje ingaan des te duidelijker wordt het: op deze plek wordt gezaagd. De geur van versgezaagd hout wordt sterker en we kunnen op werkdagen het snerpen van de bandzaag horen.
MolenaarswoningAan het eind van dit weggetje staat de de houtzaagmolen met daarachter, er bijna tegenaan de huidige Zagerij Twickel. Tegenover de houtzaagmolen staan enkele huizen waar vroeger de zaagbazen van Twickel hebben gewoond. De huizen hebben blinden in de kenmerkende kleuren van Twickel, wit met een zwarte rand. Ook de deuren van de houtzaagmolen hebben deze kleuren, maar dan alleen aan de binnenkant.
balkengat waarin stammen worden gewaterd met op de achtergrond de oude zaagmolenVlak voor de sleephelling waarover de bomen naar binnen werden getrokken, lag het balkengat. Dit was een ondiep water waarin stammen werden gewaterd alvorens te worden verzaagd. Vlak na de sluiting van de molen werd dit gat gedempt. Tegenwoordig is er weer een balkengat aan de overkant van de Oelerbeek.
De oude houtzaagmolen heeft tot 1975 dienst gedaan, waarna de zagerij in een nieuw gebouw met moderne machines haar bedrijf voortzette. De oude zagerij is nu een museum en er wordt alleen gezaagd ter demonstratie. Dat er bij Zagerij Twickel grote hoeveelheden stammen worden verzaagd, draagt bij aan de bijzondere sfeer van deze plek. Onze houtzaagmolen staat meestal ingeklemd tussen grote nog te zagen stammen en hoge stapels pas gezaagde planken en de geur van versgezaagd hout is onmiskenbaar.

Naar de homepage. Stichting Beheer houtzaagmolen Twickel
 
 

momentje...