De Twickeler Houtzaagmolen

Zagen

zagenDe meesten van ons hebben wel eens een plankje doorgezaagd. Met een eenvoudige handzaag en wat spierkracht kom je een heel eind. Een boom in planken of balken verzagen is een geheel ander verhaal. Maar ook dit werd in het verleden gedaan met spierkracht. Daarbij werd gebruik gemaakt van een raamzaag. Dit is een houten frame waarin een of meerdere zagen waren gespannen. De boom lag op op blokken of over een kuil en twee personen, de één boven op de stam de ander eronder trokken de zaag millimeter voor millimeter door het hout. Dit ging uiteraard zeer langzaam en kostte de nodige inspanning.

Cornelis Corneliszoon van Uitgeest ontwierp de zaagmolem met krukas. Door middel hiervan kon de draaiende beweging van een windmolen in een op en neer gaande worden omgezet. In 1594 bouwde hij "het Juffertje" een kleine molen op een vlot. Dit was de eerste echte zaagmolen. Zijn uitvinding werd later verbeterd wat leidde tot twee hoofdtypen zaagmolens: De paltrokmolen die in zijn geheel om een zware houten spil kan draaien en de bovenkruiers ook wel balkenzagers genoemd. de Twickeler Houtzaagmolen was van oorsprong een achtkantige bovenkruier met stelling. deze had drie zaagramen. Van deze zaagramen is bij ons het middelste nog steeds in bedrijf, de andere twee zijn in in het verleden vervangen door een cirkelzaag en een horizontale zaagmachine.

Als we nu een een boom willen verzagen slepen we deze eerst met de winderij de zagerij in. Vervolgens wordt de stam op de slee van het verticale of op de wagen van de horizontale zaagmachine vastgemaakt en kunnen we beginnen met zagen.

Naar de homepage. Stichting Beheer houtzaagmolen Twickel
 
 

momentje...